Wednesday, July 25, 2012

JR 1 : puding roti bakar kastad

assalamualaikum

ramadhan kali ni rajin lak aku tolong mak aku kat dapur , blaja lah sikit sikit apa yang patut kan. biasalah , anak dara dah besar lah katakan~ :p

kali ini aku nak share juadah ramadhan ( JR ) mak aku ajar yang simple tapi sedap . heee. menu hari ini ialah , puding roti bakar kastad.


Bahan-bahan :
a. 8 keping roti
b. 500 ml susu segar
c. 4 sudu besar gula halus
d. 2 sudu besar butter ( cairkan )
e. 2 biji telur
f. 1 sudu teh aisin vanilla
g. 1 sudu besar tepung jagung
h. 1 sudu kecil sebuk kayu manis
i. kismis secukupnya

*dari b-i , campurkan kesemua sekali dan jadikan ia satu adunan yang sempurna :p

untuk buad sos kastad pulak ,
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
1setengah sudu besar tepung kastad

Cara : koyakkan roti-roti tersebut menjadi serpihan kecil dan letakkan kedalam loyang, kemudian masukkan bahan awal yang sudah dicampur susu segar ke atas roti tersebut . boleh letak kismis ikut suka nak banyak mana , gambar atas tadi cacat sikit tak da kismis coz aku tak suka makan roti gn kismis.. hoho. Then , masukkan kedalam oven 180 degree cels selama setengah jam . siapppp!

senang kan ? selamat mencuba :)

8 comments:

tikosh said...

hmm.. nmpa xsedap. kahkahkah

ஜ miss klanika ஜ said...

boley la kalo nak cuba ni. nice!

Atyrah said...

wahh nmpak sedap la.. msti buat ni, thanks kongsi, nti nk try lah,Hihih :))

ABU said...

buat tuk aku gak satu talam hahaha

amir aizat said...

kastad mcm sedap! hehe

syAzAnA said...

harus cubaaaaa! nampak sedappp!

gamepoint amd said...

ada tak mnde ni kat bazar?

Munira Yaakop said...

sdapnya..fav kite ni =)