Monday, May 9, 2011

baru satu interview da cuak !!

fuh2 . splashhhhhhhhhh! cuci muka sat . gosok-gosok mata dulu . tarik nafas dalam-dalam . sedalam lautan pasifik . pergh dapat bayangkan tak tarik nafas cam tu ? aish , ngarot ! okei . STOP goyangkan kaki ni . kepala jangan tunduk , dan senyum ! :)  ngeee~ tunjuk skit kehebatan taring sendiri . nganganga . . apakah yang sedang berlaku ni sebenarnyer . maap la , aku bab-bab intro nie failed sikit BANYAK okei . aku pom tataw nk mula kan cerita macam mana . hehe . sebenarnya aku nak cerita kan macam mana keadaan aku tadi sebelum kena interview . haha . interview?!! adakah kalian dapat bayangkan apa yang sedang aku alami? aku bernama pelangi chenta hanyalah budak belasan tahun ( cehh , padahal tahun depan da masuk 20 . ngee ) yang seumur hidup tak pernah pergi interview untuk minta kerja . aku macam budak batak kan ? memang nga batak pom . kekekeke . coz aku tak pernah alami apa interview langsung . aku lepas spm mane keje . huhu . aku mohon upu mana ada mohon kos yang melibatkan interview . so , aku memang tak tahu langsung bayangan bila kena interview macam mana . hee .

mesti kalian tertanya-tanya , apa lah budak nie punya interview kan ? hahaa . tadi tepat jam 2.30 petang aku pon melangkahkan kaki kanan ku keluar dengan berniatkan ingin mencari kerja yang yang halal kerana Allah . aku dengan penuh yakinnya pergi la menuju ke sekolah rendah agama yang sekian lama telah aku tinggalkan.agak-agak dalam seabad yang lalu . ( eyh ! tipu jer . hehe ) melangkah jer kaki ku ini ke pejabat sekolah, dan bertemu dengan guru besar sekolah . lalu aku pon bersuara " maaf ye ustad , tujuan saya datang nie nk mohon jadi guru sementara . " tik tok tik tok . ustad tu pndang jer aku . okei , aku tersalah ckp ker ? pak ustad , jangan pandang aku lama-lama . kang ta pasal-pasal minta jadikan aku menantu , payah pulak . adehh . bluarrkkkkkkkkkkkkkk!!! jom muntah ramai-ramai . perasan betul aku ni . hekeke .

then, aku pon di interview oleh dua orang guru . perhhhhhh! da la aku ta study pape , macam-macam soalan dia tanya. bertalu-talu soalan di kemukan , seperti mencurahkan coklat ke ladang gandum . erk? apa kena mengena . ishk ! maap la , tetiba lak lapa . hek . okei berbalek ke cerita kita . aku nie da la lama gila tinggal kan sekolah agama tu , kalau setakat tanya soalan-soalan ringkas tu aku taw la . lau tanya bukan-bukan memang senyuman mesra je la aku mampu berikan . hehe . guru yang pertama tanya pasal akademik sikit la . guru yang kedua dia tanya pasal ciri-ciri seorang guru . aku main jawab jer . tah ape yang aku jawab pon aku ta pasti . gugup gila tadi sampai tangan pom sejuk . hm , lepas dah isi borang-borang semua pon setel . then , aku balek . abesss da .

selebihnya aku hanya berserah je la . lau ada rezeki , ada la kan . hari tu , aku ada gak mohon kerja kat kfc , tapi dia ta panggil-panggil aku lagi . hm, susahnya nk cari kerja ni , apatah lagi bila da kerja , mesti ag banyak godaan kan . korang doa-doakan la supaya aku dapat la kerja yang baek . aku bukan apa , aku nak gak merasa pengalaman bekerja , and mengisi masa lapang aku ni sementara menunggu panggilan seterusnya pada bulan sembilan . lama lagi kan ? lagipon aku perlukan kerja tuk dapat kan sikit duet . nak masuk U nanti bukan murah . tambah-tambah lagi dekat gak ngan raya , lagi la banyak duet nak guna . ( hahaha, awalnya aku pikir pasal raya . ) hm , lau korang-korang ada kerja yang best nak syorkan kat aku pom ley gak. hehe .

tetiba aku terfikir , macam mana lah keadaan aku bila da jadi guru sementara . aku berdepan ngan budak-budak .jika aku adalah GURU ( walaupun hanya guru sandaran ) . ahak ! baek aku be ready dulu sebelum nak ngaja budak-budak . ehehe

6 comments:

~LoVE PiNk~ said...

heeeh saya takot nk g interview!!

lilypelangi said...

love pink : interview aper?

Scya Lollita said...

all the best ^_^

lilypelangi said...

thanx scya :)

KaeedaFuzi said...

wah, moga moga dapat la ye keje tu. eda pun nak jadi cekgu gak.. inshaAllah :)

lilypelangi said...

eda : all da best to u too . okei :)